Historia om Stärkan

Ansökan om att bilda Oppmanna potatismjölsföringen gjordes 16 mars 1910.
Bild av andelsbeviset från Margareta Eriksson. Stärkelsfabriken var klar att börja användas under hösten samma år. Till den första styrelsen valdes Sven Jansson till ordf. och Nils Nilsson till kassör. I början förvarades det färdiga potatismjölet i fabriken, men det blev snart trångt om utrymmet och ett nytt magasin vid järnvägen i Arkelstorp beslöts att bygga. Eldningen första vinter i fabriken var med ved som betalades pr säck, det beslöt även att sälja gråmjölet dock ej under 5 ½ öre kg. Nästa vinter inköptes 6 vagnslaster kol à 22:50 pr ton. 1913 blev det inträde i Södra Sveriges Stärkelsproducenters förening.
Detta är det äldsta fotot vi har på Stärka, troligen från 1930 talet. Under tidigt skede av 1940- talet revs potatis för staten räkning och denna rivning genomfördes efter ordinarie rivning av medlemmarnas potatis. Tillverkningen gick till på följande sätt: ”Potatisen tvättas noggrant, ”rivs” sönder och i ett stort kar samlas moset. En mängd vatten hälls på också fick det stå till nästa dag med någon omrörning under tiden. Sedan tages pulpan bort och den var en bra utfodring till djuren hemma på gården. Efter ännu ett dygn hade potatismjölet fallit till botten av karet. Produkten kunde sedan krossas och siktas och man hade då fått fram både fint mjöl och gryn”. Lönerna 1941 för en föreståndare kunde vara 21 kr om dagen, medan en rivmästare fick lägga in anbud om lägsta pris per kg 100 kgs skr. John Johnsson fick rivmästaretjänsten för 1:90 per 100 kgs skr allt enligt protokollet. 15 juni 1944 såldes magasinet i Arkelstorp till Skånska Lantmännen för en summa av 6.000 kr och anbudet för att bygga nytt magasin i anslutning till (gavel som syns på foto) fabriken. Anders Mårtensons anbud à 6,810 kr blev det lägsta anbudet som då antogs. Fabriken var ingång till ca år 1959 då andelarna i föreningen såldes till Kiaby Stärkelsefabrik. Därefter köpte Karin och Folke Ljunggren den, de hade uppfödning av slakthöns där i början och sedan var det lagerlokal för ”Cappers motorcirkus” som Folke ägde. 1973 köpte vi fastigheten av Karin och Folke Ljunggren och då såg den ut så här.(foto 1979)
Byggnaden har sedan dess använt som lagerlokal för oss och sedan 1981 för YK Plåt också samt 1993 även för BN Rör. 2006 lät vi Byröna Allservice renoverade fastigheten åt oss utvändigt och YK plåt sattet upp stuprännor.
2007 renoverade vi själva med att  mura i skarvarna mellan stenblocken och målat det som behövdes runt om hela byggnaden.
Den 26 januari 2008 flyttar plåtslagarna ut efter 27 år hos oss. Det känns onekligen tomt och vemodigt, för bättre hyresgäster får man leta efter. Kjell ska nu ha verksamheten hemma hos sig, det har varit bestämt sedan länge att när Yngve slutade jobba så skulle vi ha lokalen för våra egna projekt. Så nu är vi på gång.
Den stora lokalen är 11 gånger 7,33 meter.YK plåt gjorde ett jätte bra arbete när de gjorde i ordning den till verkstad och kontor åt sig.
Byröna Allservice kommer på nytt och hjälper oss med det vi inte klara själva, som tex. denna Rampen som gör det lätt att ta sig från trädgården in till toaletten när nöden tränger på.
Nu är det bara lite små detaljer kvar att göra innan vi kan börja inreda.
Jämmför gärna med första bilden där de flyttar ut.
Nu börjar det bli klart med inredningen, men än är det fler saker som ska komma på plats.
Så var det då äntligen klart för visning. Juni 2008 
Gästerna kommer
Solen går ned efter en lyckad em. Till Påsk 2009 har vi öppet för konst utställning här.
Sommaren 2009 flyttar även BN-rör ifrån oss och Sture flyttar sin Antik och Prylbod dit. Under året har vi haft sex olika evenemang här.  BN-Rör och Oppmanna Elservice varit till god hjälp här.
 Nu lagom till julmarknaden 2009  har vi även ett godkänt kök för att servera kaffe vid evenemang och förbeställda grupper.   
 
 
 2011 har vi en ny utställnings lokal i anslutning till Stures prylbodlokal klar lagom till julmarknaden.
 

Ytterliggare en utställnings lokal beräknads vara klar 2012

 Fakta från de första åren av historian kommer från Nils Johansson som arbetat en kort tid i Stärkan som föreståndare.

 

Skapa en gratis webbplats med Yola