SE OCKSÅ:

Idéer och odlingstips
Kyrkobuketten
Medicinalväxter
Olles Vinodling

Allers Trädgård nr 6-7 juni -juli 2012 Utflyktsmål av Gunnel Carlsson

I äppelodlardistrikt runt Ivö sjön och precis på kanten av Oppmannasjön ligger Ruth och Sture Hammarkvist trädgård (5). man hitta den lätt eftersom den gamla stärkelsefabrikens skorsten sticker upp över gården. En bäck flyter genom trädgården som innehåller massor av växter jättegunnera, ovanliga fläder och hundratals knölbegonior.Här har Ruth och Sture odlat sin trädgård i över 40 år. ( en av 23 ytflyktsmål i hela landet)

Beskrivning av Trädgården

Genom vår trädgård rinner en naturlig bäck som gör trädgården till ett paradis för djur och människor.
Över den har vi gjort många uteplatser så alla i bussen kan välja om de vill sitta inne eller i trädgården, från den första kan man njuta av ett härligt vattenfall i sällskap med en kaffe och hembakta kakor.
 
 
 
Från den andra bryggan kan man se över den damm som vi grävt ut bredvid bäcken.
 
 
 
 
 
Till dammen har vi gjort inflöde från bäcken, vattnet rinner sedan ut i bäcken igen och på så vis slipper vi från mycket av alg problemen. ( trodde vi)
Vidare har vi gjort en uteplats med en kvarn-sten som bord.
Under singeln har vi lagt byggduk, för att slippa ifrån arbetet med ogräs.
En ny uteplats är gjord för kaffe gäster här i anslutning till Cafét. 
Bättre bild kommer.
Här i växthuset vid den gamla Stärkelsefabriken har vi fått både uteplats och uterum som nu blivit vårt favoritställe för grillfesterna. ( morgon och middags sol)


Denna lilla uteplats är den enda med riktigt djup skugga där vi kan sitta och vila oss. (norr läge)Nu 2018 finns det gott om stora träd för skugga också.
Det är lätt för bussar att parkera här, man kan köra in första avtaget till Möllegårdsvägen antingen man kommer från söder eller norr i från och lätt komma upp till den stora vägen igen.
2010 fick vi klart ett godkänt kök så numera serverar vi kaffe varje gång vi har öppet( större sällskap måste för beställa, vi kan ta emot upp till 56 personer) och där har vi även ett gårdsmuseum med fyra rum för gamla ting som allmogens kläder och bruksföremål från hela 1900 talet. ( se historia om Stärkan två länkar). Olika konstnärer ställer också ut sin konst här, samt  prylbod med antikt, återbruk och lite loppis saker,
samt begränsad försäljning av överskotts växter av lite ovanligare sorter.

Från denna lilla uteplats ser man till uteplatserna över bäcken och stugan.
Här vid köket i min bostad är det prefekt med matplats.( öster läge) Med utsikt över nästan hela trädgården. Härligt att komma ut från det lilla huset till öppna vidder.( Träden har blivit rätt stora nu)
 Trädgårdsbilder finns i bildalbum från alla fyra årstiderna. De nyaste foton finns på facebook så kolla gärna där.

 

Skapa en gratis webbplats med Yola